Rjukan by night

 
Vår Norgeresa i somras tog oss bl a till Rjukan, en ort i södra Norge som kanske är mest känd för att det tillverkades s k tungt vatten där under andra världskriget. Det var ett givet stopp för oss. M är väldigt intresserad av andra världskrigets historia i allmänhet. Det kan jag inte direkt skryta med för egen del men just den del som handlar om Norge intresserar mig väldigt mycket. Vi besökte det museum i Rjukan som bl a handlar om det tunga vattnets historia. Mer om det i andra inlägg.
 
Jag ville ju i vanlig ordning helst fota berg i solnedgången, ett absolut favoritnöje. Norska berg och dalar i solnedgång, kan det bli bättre liksom. M var skeptisk, framför allt till att tvinga vår minst sagt törstiga husbil uppför långa branta serpentinvägar, men eftersom han är en snäll människa gick han ändå med på det.
 
Det blev en lååång klättring (med husbilen) upp mot Gaustatoppen, ett av bergen som tornar upp sig över dalen där Rjukan ligger. Jag spanade febrilt efter platser med bra utsikt ner mot dalen men det var snålt med det. Det var faktiskt Majid som uppmärksammade platsen ovan, väldigt bra gjort av honom! En glipa mellan några träd längs vägen bara.
 
Vi åkte upp på eftermiddagen och promenerade runt där uppe. Vi hade gärna åkt upp på själva Gaustatoppen med Gaustabanen (en vagn inne i själva berget som tar en till toppen) men dels hade vi ju Qino att ta hänsyn till, dels tyckte vi att det blev lite väl dyrt. Det hade förmodligen varit perfekt att fota däruppe men man kan inte få allt.
 
Gaustatoppen.
 
En bild från vår promenad.
 
Sista bilden innan jag var tvungen att slita mig därifrån. Färgerna hade hunnit bli kallare, precis som luften.
 
Ha en skön dag!
 
Taggar: Berg, Gaustabanen, Gaustatoppen, Norge, Rjukan;

Qino i motljus

 
 
Rubriksättandet blir minst sagt tjatigt, sorry. Har som sagt inte fotat mycket på slutet och när jag väl har gjort det har motivet i 90 procent av fallen varit Qino. Tog den här bilden i november. Det var fantastiskt fint ljus ute och jag ville testa att få de upplysta konturerna på honom som motljus kan ge. Har sedan lättat upp skuggorna rätt rejält i efterhand i Photoshop.
 
Han har blivit så stor, lillgubben, tycker ni inte det? Åtminstone just här. Minuten efter jagade han löv och sin egen svans, då kändes valptiden väldigt nära igen.=)
 
Hoppas att ni har en skön helg!
Taggar: Hund, Jämthund, Qino;

Vöringsfossen

 
 
Sommaren 2018 åkte vi till Norge på semester, igen, och det var underbart som alltid. Tänk att sån dramatisk natur finns så nära, det är verkligen lyx.
 
Jag har länge velat besöka Vöringsfossen som ser helt fantastisk ut på bild men eftersom den ligger så pass långt söderut i Norge har det inte blivit av förrän nu. Det var en helt fantastisk upplevelse att stå där, en närmast vördnadsfull känsla inför de krafter som finns i naturen infann sig. Inga bilder i världen kan göra det rättvisa och jag kan varmt rekommendera ett besök där.
 
 
Vissa nöjde sig inte med att uppleva vyerna från bakom säkerhetsräcket. En upplevelse man skaffar sig med livet som insats eftersom det är galet långt ner till botten av vattenfallet. 
 Vøringsfossen har ett lodrätt fall på 145 meter och ett totalt fall på 182 meter. (Källa WIkipedia)
 
Fotograferat från utsiktsplatsen på väg uppför berget. En liten regnbåge.=)
 
 
Jag tog väldigt många bilder men ingen kommer ens i närheten av att beskriva upplevelsen. Det var, för att använda mitt favoritord när det gäller Norge, magiskt.=) 
 
 
 
 
 
Taggar: Norge, Vattenfall, Vöringsfossen;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...